Hva menes med vanntette sko?
Skotips og skopleie

Hva menes med vanntette sko?

Vanntette sko er sko som er designet for å hindre inntrenging av vann og fuktighet. Disse skoene er konstruert med materialer og teknikker som effektivt forsegler skoen for å holde føttene tørre selv under våte forhold. Så vanntette sko er rett og slett, som ordet antyder - sko som er vanntette.

Det er viktig å merke seg at begrepet "vanntett" ikke er det samme som "vannavvisende". Nedenfor kan du lese om forskjellen mellom de to:

Vanntette sko: Vanntette sko er designet for å helt og holdent stenge ute vann. De er konstruert med materialer og teknikker som skaper en barriere som vann ikke kan trenge gjennom. Disse skoene er ideelle for aktiviteter der du vil bli utsatt for dypere vann eller lengre perioder med våte forhold.
Vannavvisende sko: Vannavvisende sko er designet for å motstå inntrengning av vann i en viss grad, men de gir ikke den samme nivået av vanntetthet som vanntette sko. De er ofte behandlet med spesielle belegg eller impregneringer som hjelper til med å avvise vann og forhindre fuktighet. Disse skoene er mer egnet for lette regnbyger eller fuktige forhold, heller enn dype vanndammer.

Her er noen materialer og teknikker som brukes for å gjøre sko vanntette:
Gore-Tex: Gore-Tex er et membranmateriale som brukes i sko og klær for å skape en vanntett barriere samtidig som det tillater luft å passere gjennom. Det gir pusteevne og vanntetthet, noe som er ideelt for utendørsaktiviteter.
Gummi: Sko laget helt eller delvis av gummi er vanligvis vanntette. Gummi hindrer vann i å trenge gjennom materialet og er vanlig i regnstøvler og vanntette støvler.
Vanntette membraner: Mange moderne vanntette sko bruker spesialdesignede membraner som er vanntette samtidig som de er pustende. Disse membranene skaper en barriere som holder vann og fuktighet ute samtidig som de tillater overskuddsvarme og fuktighet å ventilere ut.

Det er viktig å merke seg at selv om sko kan være vanntette, kan vann fortsatt trenge gjennom åpninger som snøring, glidelåser eller sømmer hvis de ikke er ordentlig forseglet eller beskyttet.

You will also like this