• Fri frakt fra 599kr
  • Tollfri levering - 3-5 dager
  • Sikker betaling via Klarna
Hvordan bli kvitt smerter i føttene?
Tips og råd for dine fotproblemer

Hvordan bli kvitt smerter i føttene?

Fotsmerter kan skyldes flere forskjellige ting og det er vanlig å ha problemer med smerter i føttene på et tidspunkt i livet.

Føttene er en av de viktigste kroppsdelene som hjelper oss videre i livet ved å støtte vekten og støtte bevegelsene våre. Hver dag utsettes føttene våre for betydelige belastninger og påkjenninger som kan føre til smerte eller skade hvis de ikke blir tatt godt vare på.

VANLIGE FOTPROBLEMER SOM GIR FØTSMERTE
Har du vondt i føttene kan det skyldes flere forskjellige ting og det kan også være knyttet til ulike fotproblemer. Nedenfor har vi listet opp de vanligste årsakene til fotsmerter og fotproblemer som er knyttet til smerter i føttene.
Akillessenebetennelse kan gi smerter i området rundt hælsenen, som er plassert på baksiden av ankelen og er koblet til musklene i leggen. Smertene kan være skarpe eller verkende og øke gradvis under aktivitet, for eksempel løping, hopping eller trapper. Noen ganger kan smertene stråle ut til foten eller underbenet og det kan være vanskelig å stå på tå.
Leddproblemer i ankelen eller tærne. Leddproblemer i ankel eller tær kan gi smerter forskjellige steder avhengig av hvilket ledd som er rammet. Smerten kan føles som en kjedelig verke, stivhet eller ømhet og kan øke med aktivitet som involverer foten eller tåen. Hvis ankelen er påvirket, kan smerten merkes rundt ankelen eller på baksiden av foten. Hvis tærne er påvirket, kan smerten merkes i tåleddet eller på toppen eller bunnen av tåen.
Nerveproblemer såsom Mortons syndrom. Mortons syndrom er en tilstand, hvor en nerve, der løber mellem tæerne på foden, bliver komprimeret eller presset på. Dette kan give smerter i den forreste del af foden, normalt mellem tæerne, hvilket kan føles som at have en sten eller klump under foden. Smerten kan være skarp og brændende og kan øges ved at gå eller stå.
Skader såsom revner, blå mærker eller forstuvninger. Skader som revner, blå mærker eller forstuvninger kan give smerter i foden på forskellige måder. Et brud i en knogle i foden kan give smerter, når man lægger vægt eller pres på det skadede område. Et blåt mærke kan forårsage smerte, hævelse og ømhed i det berørte område. En forstuvning kan give smerter og hævelse omkring det skadede led og kan gøre det svært at stå på foden eller udføre normale aktiviteter. Smerterne fra disse typer skader kan være akutte eller gradvist øges over tid og kræver ofte hvile, isning, hævning af foden og smertestillende medicin for at lindre ubehaget.
Overbelastning af muskler og sener i foden. Smerter i fødderne på grund af overbelastning opstår normalt på grund af for meget aktivitet eller stress på fødderne. Det kan omfatte at stå eller gå i en længere periode, løbe eller hoppe eller bruge sko, der ikke sidder ordentligt. Smerten kan føles som en kedelig smerte eller ømhed og kan være placeret forskellige steder i foden, herunder hælen, bolden eller fodbuen. Smerterne kan også stige med aktivitet og aftage med hvile. Andre symptomer kan omfatte hævelse, rødme eller en følelse af stivhed i foden. For at lindre smerten ved overbelastning i fødderne kan det være nyttigt at hvile og undgå overdreven aktivitet, bære ordentligt fodtøj og udføre stræk- og styrkeøvelser for fødderne.
Gigt (en type gigt forårsaget af høje niveauer af urinsyre i blodet) Smerten kan være meget intens og kan føles som en brændende eller stikkende smerte. Symptomerne kan opstå pludseligt og ofte om natten og kan være så smertefulde, at det kan være svært at gå eller støtte sig på foden.
Nedsatt blodsirkulasjon til føttene på grunn av aterosklerose eller andre sykdommer. Dårlig blodsirkulasjon i føttene kan gi smerter og ubehag i foten på grunn av redusert oksygen- og næringstilførsel til foten. Det kan forårsake en følelse av prikking, nummenhet, svakhet og en følelse av kalde føtter. Smerten kan føles som en kjedelig verke eller ømhet og kan være lokalisert på forskjellige steder i foten, inkludert hælen, ballen eller fotbuen. Symptomene kan forverres ved aktivitet eller hvile og kan være mer uttalt om kvelden eller natten.
Liktorn Liktorter er en vanlig årsak til smerter i føttene. En mais er en tykk hudfortykning som dannes på foten på grunn av gjentatt trykk- eller friksjonsskade, vanligvis oppstår på tærne eller fotballene. Smerten fra liktorn kan føles som en skarp smerte eller ømhet, spesielt når du trykker på dem
Sprukne hæler Hælsprekker, også kjent som sprukkede hæler, er sprekker eller små sår som dannes på hælen på grunn av tørrhet, overdreven trykk eller bruk av uegnede sko. Smerten forbundet med sprukne hæler kan variere fra mild til alvorlig og føles som en brennende smerte eller ømhet i hælområdet. Noen ganger kan det også være blødninger eller væske som lekker fra sprekkene.
ANDRE PROBLEMER SOM GIR SMERTER I FØTEN

Det er flere grunner til at du kan ha smerter i føttene, for eksempel måten du stresser føttene på. Hvis du pronerer, supinerer, har nedsunket forfotbue, høybue eller er flatfot. For å finne ut hvordan du stresser føttene, kan du identifisere fotbuen din i vår fotbueguide. I vår knystguide kan du også lese mer om ulike symptomer og fotproblemer som er vanlige i forbindelse med ulike buede føtter.

Eller hvis du ikke kjenner igjen smerten fra noen av fotproblemene vi nevnte ovenfor, kan du lese mer om ulike typer fotsmerter og fotproblemer i fotguiden vår.

You will also like this