Hulfotsguide

Vår hulfotsguide vil hjelpe deg å finne ut om du har lav, høy eller normal fotbue og hvilke såler som passer for deg avhengig av fottype.

Identifiser buen din


Vi er alle forskjellige - og det samme er føttene våre. Derfor trenger alle føtter forskjellig støtte og avlastning. For å vite hva slags såler og sko som passer deg og føttene dine, må du vite hva slags bue du har. Buen din er avgjørende for hvordan du både går og står – som igjen kan skape ulike fotproblemer som fotsmerter eller såre, trøtte føtter.

Finn ut om du har høye, lave eller normale buer
Hvis du ikke er sikker på hva slags bue du har, kan du gjøre denne testen nedenfor:
1. Fukt et håndkle og legg det på gulvet.
2. Tråkk på håndkleet med bare føtter og flytt foten til gulvet eller plasser foten på en avis eller mørkt papir som lar deg se fotavtrykket ditt. Husk at når du tråkker, må du stå opp og belaste foten.
3. Identifiser buen din ved å bruke avtrykket. Nedenfor ser du tegninger som du kan sammenligne med for å se hvilken bue du har.
https://www.myfeet.no/pub_docs/files/Hulfotsguide/fotvalv-NO.jpg
https://www.myfeet.no/pub_docs/files/fotvalv-guider.jpg
https://www.myfeet.no/pub_docs/files/hog-halfot.jpg

LAV FOTBUEHar du lave buer kan du også være flatfot. Hvis du har en lav bue, betyr det at den langsgående buen (hulfoten) er nedsenket.

HVA ER LAV FOTBUE?
Lave buer og flate føtter er arvelig og kan bidra til en overdreven pronasjonsbevegelse, noe som gjør at du legger mye vekt på innsiden av foten. Dette bidrar igjen til en feilstilling av foten som da kan bidra til smerter i føtter, knær, hofter og rygg.

SYMPTOMER PÅ LAV FOTBUE:
- Fotsmerter
- Ømme og trøtte føtter
- Pronasjon
- Smerter i knærne
- Smerter i ryggen
- Smerter i hoften

BEHANDLING LAV BUE
For å bli kvitt dine problemer knyttet til lave buer, kan du bruke såler som er spesielt utviklet for lave buer og flate føtter. Sålene er spesielt designet for å gi komfort, lindre smerte og gi den buede foten en stabil støtte.
Nedenfor kan du se såler, sandaler, sko og andre produkter designet for deg med lave buer.

NORMAL FOTBUEHvis du har middels høye buer, er det vanlig at føttene får vondt når du går og står mye.

HVA ER NORMAL FOTBUE?
Selv om du har normal/middels fotbue, kan du oppleve problemer med føttene. Når en person med normal bue går og står, kan det likevel føre til at buen blir presset ned av kroppens vekt. Noe som gjør at føttene ikke får den støtten og avlastningen som trengs og dermed skaper problemer som fotsmerter, såre eller slitne føtter.

SYMPTOMER PÅ NORMAL FOTBUE
- Fotsmerter
- Ømme og trøtte føtter
>
For å bli kvitt plagene dine i forbindelse med normal fotbue er det viktig at du bruker anatomiske såler med hule fotstøtter som avlaster føttene, skaper en jevnere vektfordeling over hele fotens overflate og dermed gir føttene en mulighet til å slappe av.
Nedenfor kan du se alle innleggssålene designet for deg med nøytrale/middels/normale buer.

HØY FOTBUEHøye buer er vanligvis medfødte og kan bety stressrelaterte smerter da stress ikke oppstår under hele foten. Problemene kan komme plutselig, men er i mange tilfeller et resultat av langvarig overbelastning. Det er også vanlig at smertene oppstår når du har gått og stått mye

Har du høy fotfot er det også vanlig å ha vondt i fotputene og i hælen. Derfor er det også vanlig å oppleve en sår, sliten følelse i både hælen og under tråkkeputen. Hvis du har høye buer og ikke behandler problemene dine, kan det føre til ytterligere problemer. Den økte belastningen som en høybuet fot gir på fotputene kan føre til at tærne blir skjeve og kan igjen føre til hammertå. Høy bue er ikke noe som kan kureres, men det er noe som kan forebygges med riktige såler og sko som skaper en jevnere fordeling av vekt over hele fotens overflate samtidig som den gir den buede foten den støtten den trenger.HVA ER HØY FOTBUE?
Det er 3 buer i foten, indre bue, midtre og ytre bue, med høy bue er det fremfor alt den ytre buen du sjekker. Høye buer påvirker også belastningen på fremre del av fotputene og hælen. Man får problemer fordi foten får for lite kontakt med underlaget. Det mediale hvelvet blir da spent i en bueform. Den økte belastningen på fotputene kan også føre til skjeve tær og i verste fall såkalt hammertå. Symptomer på problemer med for høye buer kan være smerter i fotroten eller metatarsal og smerter i talongeddet. Selv utslåtte føtter kan indikere høye buer.

SYMPTOMER PÅ HØY FOTBUE:
- Fotsmerter
- Trøtte føtter
- Ømme føtter
- Smerter i hælen, smerter i hælen
- Såre fotputer

I tillegg til å ha problemer med føttene, er det også vanlig å ha problemer med knær, hofter og rygg. Derfor, hvis du har en høy bue, er det viktig at du behandler problemene dine.

BEHANDLING HØY FOTBUE
For å bli kvitt dine problemer knyttet til høye buer, kan du bruke såler som er spesielt utviklet for høye buer. For eksempel finnes det såler og innlegg som kalles hulfotsinnlegg. Innersåler er designet for å gi støtte til den buede foten, og gi føttene den støtten de trenger. Dette skaper igjen en jevnere fordeling av vekten over hele fotens overflate, noe som gjør at feil belastning forsvinner og føttene dine får den støtten de trenger. Noe som betyr at føttene dine får komfort og en sjanse til å slappe av.

Nedenfor kan du se alle innleggssålene designet for deg med høye buer.

Trenger du mer informasjon eller hjelp?


Er du ikke sikker på hvilket produkt du skal velge for å lindre ubehaget ditt?
Da er du velkommen til å kontakte vår kundeservice på +46 101887988, alle hverdager mellom 10:00-15:00 eller via mail på info@minfot.se så hjelper vi deg med å finne produktet som passer deg og dine behov. I vårt team er det også en utdannet fysioterapeut som kan svare på dine spørsmål om dine fotproblemer.

📞 +46 101887988 👣 ✉️ info@myfeet.no