• Fri frakt fra 599kr
  • Tollfri levering - 3-5 dager
  • Sikker betaling via Klarna

Reflekser

Her finner du reflekser som gjør deg synlig i mørket, både for bilister, syklister og andre fotgjengere.

Refleks er et hjelpemiddel som redder liv hvert år, refleksen beskrives vanligvis som et hjelpemiddel som reflekterer lys. Alle våre reflektorer er laget av et spesielt materiale som gjør at lysstrålene som treffer reflektoren går tilbake og reflekteres. Noe som betyr at refleksjoner er godt synlige i mørket når en lyskilde treffer dem, selv langveis fra.

Derfor er reflekser noe alle bør bruke, spesielt i de mørkere tider av året. I vårt utvalg av reflekser er det morsomme refleksdusker som du kan feste til vesken, jakken, luen eller annet tilbehør. Men også de mer klassiske refleksene som refleksvester og refleksbånd. Du kan også kjøpe hengende reflekser som finnes i både prismereflektor og mykplastreflektor og ofte er formet i sirkler men finnes også som dusker og ulike morsomme former for barn.

Det finnes også refleksspray som du kan spraye på deg selv. Sprayen gir et tynt overflatelag som er usynlig i dagslys, men reflekterende i mørket. Noe som gjør den perfekt under dårlige lysforhold som under kveldstur, løpetur eller sykkeltur.

Husk å sjekke refleksene dine etter hver sesong, det er vanlig at refleksene blir dårligere over tid og slites ut. Noe som gjør at de mister effekten. Det du kan gjøre er å teste refleksene dine ved å henge dem opp i et mørkt rom og tenne med lommelykt på refleksene fra noen meters avstand. Får du en sterk refleksjon har ikke refleksen mistet effekten, men hvis du ikke opplever en sterk refleksjon er det på tide å endre seg. Det er best om du henger en ny refleks ved siden av en gammel og sammenligner – hvis den gamle refleksen er merkbart dårligere enn den nye, er det på tide å kaste den gamle.

Hvor bør du ha reflekser?

Det kan være vanskelig å vite hvor du skal plassere reflektoren. Men det er greit å huske på at reflekser sees best hvis de er i bevegelse. Jo større refleks, jo bedre – og derfor er det gunstig å bruke refleksvester som dekker hele overkroppen. Men det er også viktig å tenke på å bruke reflekser som er plassert lavt på ben og armer.

Med en refleks kan du sees fra en avstand på ca. 125 meter i mørket fra et bilde med nærlyset på, og en person kledd i mørke klær kan sees uten refleks i en avstand på ca. 25 meter - så det er derfor ikke så overraskende at reflekser redder liv.

Hvilke reflekser er best?

Utvalget av reflekser er større enn noen gang, og derfor kan det være vanskelig å vite hvilken refleks du skal kjøpe. Men tenk på å kjøpe reflekser som er godkjent, med SIS eller CE-merking. Tenk også på å bruke flere reflekser, gjerne flere steder på kroppen og på steder som armer og ben som er i bevegelse. Det gjør deg lettere å oppdage.

Hvordan er en refleks bygget opp?

En refleks er basert på et prinsipp der refleksen skal rereflektere innkommende lys i samme retning som lyset kommer fra. Reflektorer er vanligvis laget av prismer eller mikroprismer, hvor lyset reflekteres på tre sider. Andre reflektorer reflekteres gjennom mikrosfærer, noe som gir samme effekt gjennom brytning og refleksjon av lys.

Grensekrav for reflekser og refleksmaterialer er oppført i tre europeiske standarder, ISO 20471 varselklær, EN 1150 verneklær for fritidsbruk, for eksempel refleksvester, og EN 13356 refleksprodukter.