• Fri frakt fra 599kr
  • Tollfri levering - 3-5 dager
  • Sikker betaling via Klarna

Pronasjon

Her finner du ulike produkter som bidrar til å dempe støt og kontrollere pronasjon og fokusere på å motvirke eller redusere risikoen for overpronasjon.

Alle pronerer på en eller annen måte og er en naturlig måte for å oppnå riktig bevegelse. Det betyr ikke at pronasjon er dårlig. Det trenger heller ikke bety at det er noe galt når du går. Pronasjon er fotens naturlige måte å absorbere støt på, når føttene våre kommer i kontakt med bakken, fordeles trykket i foten takket være pronasjonsbevegelsen. Pronasjon er veldig vanlig og de fleste av oss har en lett pronasjon som ikke gir noen problemer. Det er derfor viktig å kontinuerlig ta vare på føttene med fokus på hele tiden å stabilisere føttenes gange og motvirke unødvendig belastning eller andre komplikasjoner.

VANLIGSTE TEGN PÅ PRONASJON

- Fleksibel fot som beveger seg innover

- Føler seg sliten under føttene

- Yttersålen er mer slitt på innsiden av skoen

Forenklet betyr pronasjon at foten har en nedsenket langsgående bue, og det legges mye vekt på innsiden av foten når man går. Det utvikle seg på mange forskjellige måter, og i tillegg til høye eller lave buer, kan det også påvirkes av alder, overvekt og graviditet. En av de vanligste årsakene til pronasjon er at du går i gamle, skjeve sko som får føttene til å rulle innover mer enn føttene skal.

HVA ER PRONASJON?

Pronasjon er begrepet som beskriver når føttene går innover når foten senkes. De aller fleste av oss pronerer, det vil si setter foten med utsiden av hælen, og "ruller" diagonalt gjennom foten. Slik at vi skyter avgårde med mer eller mindre en innovervinklet fot. Graden av pronasjon varierer med fotens vinkel, og derfor er det forskjellige former for pronasjon. En normal pronasjon i foten tilsvarer en pronasjonsvinkel på ca. 6-8° noe som betyr en normal belastning for kroppen. Mens en pronasjonsvinkel på ca 9-11 ° betyr en liten pronasjon og i tilfelle overpronasjon, er ankelvinkelen >12 ° eller mer.

Men det kan også være bevegelser i den andre retningen, supinasjon (underpronasjon). Noe som er det motsatte av pronasjon og betyr at du i stedet legger vekten på utsiden av foten. Du kan lese mer om supination HER.

Under pronasjon er det vanlig at ustabile sko, som Converse, tøysko eller andre sko med flat innleggssåle, som ikke gir noen støtte til foten, fører til ulike belastninger og feilstillinger. Feilstillinger kan da føre til smerter i blant annet fot, underben, kne og høyere opp i kroppen.

PROBLEMER KNYTTET TIL OVERPRONASJON

- Flat fot og nedsunkne buer

- Hælspore, Hallux Valgus, Artrose (leddgikt og hopperkne

- Påvirker kneposisjonen og ryggraden

- Ulike smerter og ubehag i kneet og ryggen

- Benhinnebetennelse

Det er alt fra en lett pronasjon til overpronasjon. For eksempel ved løping er det vanlig at innsiden av foten "synker ned", som kalles pronasjon (overpronasjon). Hvis du allerede pronerer, men kanskje har en jobb som krever mange timers stående eller gåing, kan det også bidra til overpronasjon, spesielt når du står på hardt underlag som betong gulv. Overpronasjon er effekten av at føttene har satt seg fast i pronasjonen og feilbelastet i mange år. Ved overdreven pronasjon kan det oppstå en skjevstilling av benet, som igjen kan føre til smerter i både knær og hæler. Fra vårt sortiment finner du flere forskjellige sko og innlegg som kan hjelpe deg å rette opp feilstillingen.

Når man går og løper er en liten «pronasjonsbevegelse» helt normalt fordi det er en del av fotens støtdempende funksjon. Men hvis disse bevegelsene oppstår i overdreven omfang, kan problemer i føttene og knærne bli mer tydelige. Derfor er det viktig å bruke de riktige skoene. Det skal være stabile sko med en struktur som gir støtte og retter opp føttene. Noe som gjør at den overdrevne innoverrullingen forhindres. Det gjør også at skoene holder lenger, hvis du vanligvis går mye på innsiden av foten. Et annet banebrytende tips er å variere mellom ulike typer sko og justere skovalget etter behov.

Men selv et skoinnlegg eller en pronasjonssåle som retter opp foten kan avlaste foten og også motvirke overpronasjon. Noe som gjør at innlegg posisjonerer foten til en litt mer nøytral posisjon. Et godt innlegg bør derfor ha et godt materiale som støtter buen (for de med høyere buer eller er flatfot). Men selv en dypt kupet hæl i innlegg begrenser hælens bevegelighet. Et annet alternativ er også å variere mellom forskjellige aktiviteter, for å unngå ensidig belastning, og kan dermed hjelpe deg i hverdagen til ikke å overarbeide ved pronasjon.

 

65 produkter

65 produkter

Du har sett 36 av 65 produkter